I n f o r m á c i a     pre   alergikov

Na základe výnosu Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva zdravotníctva SR č.1187/2004-100 o označení potravín v znení výnosu č.1761/2005-100 a výnosu č.3069/2005-100 je povinnosťou školských jedální informovať rodičov o obsahu alergénov v potravinách.

Zoznam alergénnych zložiek :

1.obilniny obsahujúce lepok ( t.j.pšenica,raž,jačmeň,špalda,kamut) a výrobky    z nich

2.kôrovce a výrobky z nich

3.vajcia a výrobky z nich

4.ryby a výrobky z nich

5.arašidy a výrobky z nich

6.sója a výrobky z nich

7.mlieko a výrobky z nich

8.orechy a výrobky z orechov ( t.j. orechy- lieskové, vlašské, pekanové, para,

makadamové, queenslandské, mandle, kešu, pistácie )

9.zeler a výrobky zo zeleru

10.horčica a výrobky z horčice

11.sezamové semená a výrobky z nich

12.oxid siričitý a siričitany ( o koncentrácii viac ako 10mg/l)

13.vlčí bôb a výrobky z neho

14.mäkkýše a výrobky z nich

 

 

Všetky látky alebo výrobky spôsobujúce alergie sú uvedené na jedálnom lístku v zátvorke za názvom pokrmu.